fbpx

Codurile de diagnosticare

Codurile de diagnosticare a defecțiunilor sau codurile de eroare OBD2 sunt coduri pe care sistemul OBD al mașinii le utilizează pentru a vă anunța despre o problemă. Fiecare cod corespunde unei defecțiuni detectate în mașină. Când vehiculul detectează o problemă, acesta va activa codul de eroare corespunzător.
Un vehicul stochează codul de eroare in memoria sa atunci când detectează o componentă sau un sistem care nu funcționează în limite acceptabile. Codul vă va ajuta să identificați și să remediați problema.
Fiecare cod de probleme constă dintr-o literă și patru cifre, cum ar fi P1234. Acest articol vă va învăța cum să interpretați semnificația codurilor.
Codurile OBD2 sunt clasificate în patru sisteme diferite :

  • Sistemul de propulsie (codurile P) acoperă funcții care includ motorul, transmisia și accesoriile asociate pentru transmisie.
  • Caroseria (codurile B) acoperă funcții care sunt, în general, în interiorul habitaclului. Aceste funcții oferă șoferului asistență, confort și siguranță.
  • Tipul de șasiu (codurile C) acoperă funcții care sunt, în general, în afara compartimentului pentru pasageri. Aceste funcții includ în mod obișnuit sisteme mecanice precum frâne, direcție și suspensie.
  • Categoria de integrare a rețelei (codurile U) acoperă funcțiile care sunt partajate între computerele și sistemele din vehicul.
    Intotdeauna prima literă a codului va marca sistemul legat de codul de eroare.